حسين کاظمزاده، مسئول واحد حفظ نباتات سازمان پارکها و فضاي سبز شهرداري کرمان:
راهاندازی کمپینها مانع جوانسازی درختان شد
اشاره: یکی از مراقبتهای ویژهای که گیاهان فضاهای سبز بهویژه درختان و درختچههای زینتی در طول دورهی رشدی خود نیاز دارند و از مهمترین آنها نیز بهشمار میرود، هرس درختان است. هَرَس، علم و هنر قطع کامل یا جزییِ اندامهای مختلف گیاهی است که باعث تنظیم و کنترل رشد، گلدهی و میوهدهی میشود و با کمک آن اسکلت قوی، سالم و شکل مناسب در سالهای اولیهی رشد در خزانه و یا محل اصلی ساخته میشود. نگهداری اندازهی درخت در حد مطلوب، حذف شاخههای خشکیده، بیمار، ضعیف و شکسته، حذف شاخههای مزاحم، خلوت کردن قسمت داخلی تاج درختان بهمنظور تهویهی داخل تاج درخت، رسیدن نور به قسمتهای داخلی و مقاومت گیاه نسبت به وزش باد و طوفان یا برف سنگین و تحریک گلدهی و میوهدهی و جوانسازی درختان و درختچههای مسن از مهمترین دلایل هرس درختان است. به بهانهی آغاز سربرداری درختان نارون بولوار جمهوریاسلامی توسط شهرداری کرمان، با حسين کاظمزاده، مسئول واحد حفظ نباتات سازمان پارکها و فضاي سبز شهرداري کرمان به گفتوگو نشستیم.
آقاي مهندس! با توجه به اينکه طرح نهالکاري و کاشت گونههاي ديگر گياهي مدنظر قرار گرفته است، لطفا در اينباره بيشتر توضيح دهيد؟
بهدنبال جلسههاي متعددي که توسط کارگروه فضای سبز شهری برگزار شد، گونههای گياهي مختلف مورد بررسي قرار گرفت و وضعيت و تناسب آنها با اقليم شهر کرمان سنجيده شده است که طبق تصميم کارگروه مقرر شد در بولوار جمهوري بهصورت يکدرميان درخت و درختچه کاشته شود و درختاني که از لحاظ وضعيت آب و خاک با کرمان تناسب بيشتري دارند، در اولويت قرار گيرند.
• در اين کارگروه چند گونهی گياهي بررسي و در مورد آن تصميمگيري شد؟
در اين کارگروه بيش از 13 گونهی گياهي از نوع درخت و درختچه با در نظر گرفتن نوع تراکم آفت، آب و خاک مورد بررسي قرار گرفت و علاوه بر آن در نقشهي جامع شهري نیز درختان جانمايي شدند.
• نهالکاري در بولوار جمهوري اسلامی چگونه و در چند مرحله انجام ميشود؟
نهالکاري در بولوار جمهورياسلامی، در سه فاز انجام ميشود که فاز اول از فرودگاه تا ابتداي بولوار هوانيروز، فاز دوم از بولوار هوانيروز تا بولوار کشاورز و فاز سوم از بولوار کشاورز تا ميدان آزادي است که براساس بودجه و توان شهرداري به مرور زمان کار انجام ميشود که در حال حاضر، مرحلهی اول سربرداري درختان بولوار جمهورياسلامی از فرودگاه تا ميدان پرواز انجام شده و در ادامهي مسير، درختان داراي آفت حذف ميشوند.
• به نظر شما چرا آفت درختان نارون بولوار جمهورياسلامی زياد است؟
سن درختان نارون بولوار جمهورياسلامی بالاست و چون در اين بولوار تنها درخت نارون کاشته شده، آفت در درختان اين بولوار تجمع بيشتري پيدا کرده است؛ بنابراین، تعدادي از درختان بايد حذف شوند که قطعاً اين اقدام با نظر کارشناسان و اعضاي کارگروه انجام خواهد گرفت.
• کار کارشناسي براي بررسي آفت درختان نارون چگونه است؟
کارشناسان سازمان پارکها و فضاي سبز گزارش ميدهند که بهطور مثال فلان درخت آفت دارد و 50 درصد شاخههاي آن خشک شده است؛ بر اين اساس بازديدهايي از محل انجام ميشود و با تشخيص وجود آفت و ميزان آسيب، در صورتي که درخت ديگر قابل برگشت نباشد، قطع ميشود که البته اجازهي کميسيون مادهي هفت نيز شرط است.
• براي کاشت نهال درختان در کنار درختان قديمي چه اقدامي خواهيد کرد؟
براي اين که نهال درختان را بکاريم، مجبور هستيم فضايي را هم براي رشد آنها در نظر بگيريم و براي تحقق اين مهم مجبوریم هرس و جوانسازي را در بعضي از نقاط با ميزان و شدت بيشتري انجام دهيم.
• آيا هرس درختان طي سالهاي گذشته نتيجهاي داشته است؟
بله، سال گذشته درختان بولوار جمهورياسلامی در محدودهی فرودگاه را هرس کرديم و الان ميبينيم که شاخوبرگ آوردهاند و حتي درختاني داشتيم که سه سال بعد از سرشاخزني، مجدد برگ آورده و در حال حاضر بدون هيچ مشکلي به حيات خود ادامه ميدهند. هرچند کار ما تداوم داشت، اما بهدليل راهاندازي کمپينهايي در رابطه با مخالفت با قطع و شاخهزني درختان، ديگر نتوانستيم کار را ادامه دهيم.